Så äntligen visade dom sig för mig....

...och en dröm gick i uppfyllelse. Höstkantarellerna finns och jag har sett dom, plockat dom och nu kokat dom inför frysning för att njutas i en viltgryta eller som sås till röding. Jag har letat, sökt och varit förtvivlad över att aldrig få se mycket svamp men ÄNTLIGIEN har jag fått vara med om detta och det var HÄRLIGT. Micke, Elias och jag åkte tidigt ut i skogen ovanför Alsen för att överhuvud taget börja leta marker som kan innehålla svamp. Första stopet visade massor av svamp men antagligen inte ätlig så vi skippade dom och tog lite blåbär i hinken istället. Men nästa ställe visade sig vara en hit. 15 meter från bilen hittade jag ett helt gäng med höstkantareller. Trodde inte mina ögon och Micke var skeptisk så jag fick ringa svampgurun Maria Kempe i Grillby och hon garanterade efter bildprov via mobilen att det var kantareller.


Visst e dom vackra .... å dom e mina!!!! Ni som kommer och hälsar på
i helgen får smaka!!

Bloggar mer snart då nätet kanske är lite snabbare. Måste nu sova igen
lite sömn efter helgen och den berättar jag mer om i morron.


Jobba för utveckling!

Så har vi varit på vårt andra möte i byn och det var Bygdegården i Alsen som bjöd in till informationsmöte för att berätta vad som är på gång och vad som måste göras för att verksamheten ska kunna fortsätta. Det är verkligen kul att se alla eldsjälar som bor här och hur de sliter med att få tillvaron och bygden att bli så attraktiv som möjligt. Jag engagerar mig gärna och jag är med i en arbetsgrupp som jobbar fram underlag för att gå vidare med frågan om vi ska införa fiber till bygden eller inte. Fiber sägs vara framtidens transportör av teknik och vi får väl tro detta då inget annat är bevisat i nuläget.

Just nu har Micke och jag en myskväll i soffan med en film då vi ännu inte fått Telia att fixa vår Digital-TV. Kanske kommer boxen på tisdag - vi hoppas iallafall detta...nu kom Elias och vill gå på toa så vänta ett tag....

På lördag åker jag och Micke till Sundsvall på en föräldrahelg. Vi svänger förbi momma och moffa och lämnar av Elias (Birre som har ansvaret till söndag) och sen åker vi ner till Sundsvall på trav, Casino, Scanic hotel mm mm. IKEA lär säkert få påhälsning och Biltema om jag inte misstar mej. Det ska bli skönt att rå om Micke några dagar efter den här tuffa våren, sommaren och hösten som gått i en rasande fart med uppsägning från Saab, flytt till Jämtland, husköp osv. Rapporterar mer efter helgen!!

Har jobbat in mej på en tur ut i svamskogen till veckan och hoppas få se MYCKET trattisar och gula kantareller. Jag hann ju inte uppleva det med tant Margot men hon får väl komma upp till oss och se vad vår skog har att erbjuda.

Så sakteliga kommer hösten


Nu är hösten här och det känns i luften att vädret har ställt om sig. Det är friskt på morronen när jag går varvet runt Alsenbyn. Underbart vackert när solen lyser över kullarna och Alsensjön och tranorna trängs med rådjuren på ängarna.

I torsdags var Elias och jag på Alsens chokladfabrik och inhandlade mycket god choklad och massa annat gott. Vi har även en egen bagare Peter och en trädgårdsmästare Jana i byn, så det finns några entreprenörer här ute på vichan. Annars har Micks slitit hund med att pressa hö då han hjälpt grannen i tre dagar. Elias och jag passade på att göra stan (Östersund) och gå på två kalas. Nu kan vi äntligen vara med på våra vänner och släktingars födelsedagar. Bodde för oss hos syster Birre i Höla på lördag natten och tillbringade kvällen uppe i buan med björnjägarna LG och Åke. Ingen lycka den här gången men kanske nästa helg. På söndan jagade vi lingon och vi såg spår efter björn och det känns lite konstigt att det ska skjutas av 70 björna i Jämtland och inte jag har lyckats sett en enda.....

Vi hälsar Peter och Viveca med barnen Vilma och Viktor välkomna till Jämtland. Peter är Mickes bror och de har hittills bott i Lidköping och Grästorp. Nu bor de vackert ute på annersia mitt emot Frösön.  

OBS! Bilden är fejk men det skulle kunna var solnedgången över Alsen!

Hoppas ni vänner från södra Sverige snart kommer och hälsar på.


Idag har vi jagat hallon!


Ett smycke att vila ute i vår trädgård

I kväll fick vi följa med grannen Anna ut i hennes skog och vi hittade massor av hallonsnår men knapert med mogna bär. Vi stod emot myggen en stund och fick med oss några deciliter hallon och det ska bli gott att göra paj på dom i vinter.



Annars har Elias varit första dagen på dagis i dag och här finns nya kompisar som heter Albin och Linus precis som i Grästorp. Han saknar sina kompisar och frågar ofta om barna i Grästorp och vi säger att det är förlångt att åka dit i dag men nästa sommar kanske vi hälsar på eller att några kommer hit.


Här vilar Elias och Micke i Moffas hemsnickrade utemöbler som vi fått till huset. TACK!


Morriz trivs utmärkt i Elias nya säng. Han har verkligen funnit sig till rätta
här i Alsen.

Så har ännu en vecka gått....

...och det börjar arta sig i vårt lilla hus. Micke har varit stora hjälten och målat tre rum inkl tak själv medan jag jobbat och förlustat mej med bl a bio och ett besök nere i Västra Götaland. Gjorde en sväng neråt för att lotsa in min efterträdare på LEADER Västra Skaraborg och för att slå två flugor i en smäll skulle jag köra Golfen upp till Jämtland. Tågresan ner gick bra men resan hem i Golfen kunde ha börjat bättre. När jag skulle hämta den gick backen inte att få i så jag fick i panik kalla på förstärkning för att överhuvud taget får bilen från parkeringen. TACK Peter och Tomas (mellan) för hjälpen. Tack också till Hasse bilmekare i Vara som fixade till backen på några minuter (fast han inte hade tid) så jag kunde åka hem i lugn och ro. Jag hann inte hälsa på våra grannar så det får bli en annan gång. Jag sov över hos Lena Tillgren och vi hade en trevlig dag och kväll och hann gå igenom några intressanta ämnen som t ex projekt fiberdragning, hund- och barnuppfostran, hantering av allehanda relationer samt lösa några världsliga problem. Tänk vad kreativt allting blir med bra sällskap och gott vin!!!

Är det inte det ena så blir det det andra - inte nog med att pannan i huset pajjat och vi måste byta ut den och att Golfen fick åka in på verkstada - Saabens turbo gick upp i rök i söndags. Som tur var hittade Micke en turbo på Biltema och det passade utmärkt att jag tog vägen över Borlänge och hämta upp den när jag åkte hem till Jämtland. Det blev bara 9 mil extra så jag åkte 84 mil på onsdan och har gjort skäl för namnet Rallybilen - i ett svagt ögonblick ändrades namnet till Skrotbilen...

Huset blir mer och mer vårt eget och i dag har vi poat på inomhus då det regnar ute. Vi har satt upp krokar och monterat ihop datorn och ska se till att modem mm fungerar då vi får bredbandet och digital-TV installerat på fredag. Jag har inte saknat TV så värst mycket och det har varit skönt att få massa saker gjorda här hemma, men det ska bli skönt att följa med i nyhetssvängen och vädret hädanefter. I går drog vi järnet i buskarna och passande nog kom byns Trädgårdsmästare Jana Novak förbi så vi fick några goda råd, och jag ska åka till henne 12 september på Trädgårdens dag för att lära mej mer. Det är ju faktiskt riktigt roligt att grejja med växter.....hoppas dom gillar mej också!!

Halva släkten var på besök förra lördan då det var auktion här i Alsen. Syrran Birre löste två stolar och några glas, brorsan Åke (hans tjej Birgitta) löste fyndllådor och glas, Farmor Inga löste en chiffonjé och jag/vi löste ett soffbord och en vacker tavla. Det är tätt mellan auktionerna här upp och det är ett sant nöje att besöka dom. Man behöver ju inte lösa nåt varje gång utan bara titta på vackra saker och prata med folk åsså äta korv med bröd såklart. Besök får vi lite då och då och det är superkul. Vi har blivit mycket välkomnade och senast i torsdags kväll kom Anna och Bertil på besök och det resulterade i att jag har börjat samåka till jobbet. Måste tänka på miljön ..... och bensinpengar då det är 4 mil till jobbet. Ska jobba hemifrån två dagar i veckan nu när Elias börjar dagis.

Ska nu äta en god fiskmiddag och det blir Micke och Elias nätade sikar som ligger i folie i ugnen och gonar till sig. Ska bege mej/oss ut i bär- och svamp skogen i veckan för det finns massor av mat att hämta där. Bara vi inte träffar på björnarna som stryker omkring här.

Den här veckan händer bla följande - Saaben får ny turbo, pannan och golvvärmen ska få sig en översyn, Elias börjar på sitt nya dagis, möte ang fibernät till byn på onsdag, jag ska på möte ang Storsjöodjuret, hela familjen ska på surströmmingsskiva på lördag...pust....  Snacka om att vi har flyttat till ett ställe där det händer grejjer.

Ha det så bra och här kommer några utvalda bilder från veckan som gick!!


Micke och Elias sover snart sött i sängen som Moffa snickrat till Elias.
TACK snälla Momma och Moffa för alla fina saker vi fått.

Händiga killar som fixar till trappen till entrén.

Så fint blev det!

Momma och Moffa på besök i fredags. En härlig dag med god mat och bus.

Grabbarna målade färdigt sovrummet och köket i veckan. Kakelvitt i hela
huset och sen ska vi sätta tyger som tavlor istället för fondvägg. Snyggt!!

Goda vännen Yvonne hälsade på och fick äran att sova första natten i
nymålade sovrummet. Här bloggar vi på verandan på fredag natt!

Elias utforskar sin nya Bardaskog. Här i Glösa finns det härliga skogar
att vara i och de har äventyrshus och stigar att vandra på.

Kul att klättra i skog och mark.

Berömda hällristningar från år 8 000 före Kristus. Googla och kolla mer!!

Mårten Mårtensson svingar auktionsklubban på Backgården förra lördan.

Syster Birre, svåger L-G och Micke.

Birgitta, Åke, Faffar Kalle, Farmor Inga och syster Birre njuter (inte) i värmen.
Det var hiskeligt varmt den här dagen.

Vänner på besök

Sitter nu (kl.23.02) med Yvonne från Östersund och dricker vin och pratar gamla och nya minnen. Hittade en gammal vän på bloggen (TantAugusta) som jag hoppas få träffa snart igen.

I morron är det stor auktion här i Alsen och vi ska försöka köpa några möbler till huset då vi fick lämna kvar en hel del när vi flyttade från Grästorp. Vi har haft besök av Moffa och Momma i dag och det var jättekul. Vi fick massor av bullar och skorpor som vi gladeligen tar emot då mamma Nina inte hunnit bakat. Hon har rollat färg på väggar och jobbat.

Ser fram emot att få känna Jämtland igen men åker redan på måndag kväll ner till Vara för att jobba några dagar och träffa goda vänner. Ska sen åka med rallybilen (Golfen) upp till Jämtland och förväntar mej att göra flera stopp efter vägen. Hoppas Maria och Thomas har kvar nyckel ifall jag glömmer eller tappar den på vägen ner.

Nu säger Yvonne här bredvid att vi sitter här på altanen och njuter av fullmånen och en djupblå kvällshimmel med en stor ledstjärna där Alsens kyrka lyser mot den blåa augustihimmelen. När vi vrider våra huvuden mot höger får vi njuta av Alsensjön och Åreskutans topp som skjuter upp mot himmelen med sina snöbeklädda sluttningar. Kan man begära mer av livet?!?!? Kanske en påfyllning av vinglasen.... MICKE........har du somnat eller.......

Dagens citat; Goda vänner tar tid att odla. okänd.

Nu börjar renoveringen!

Vi fick god hjälp av syrrorna Birre och Inger när vi skulle sätta igång med målning av Elias rum. Vi hade köpt in spackel, slippapper, rollrar, färg för vägg, färg för tak (visste inte att det var skillnad), maskeringstejp åsså papp att täcka golven med. Sen var det bara att hugga i och resultatet blev strålande!

Elias ville ha rött på väggarna men mamma å pappa bestämde annat men han ska få en stor affisch med Blix McQueen istället.



Sen är det dax för sovrummet och det blir färgen kalkvit på tre väggar och
tapet på en fondvägg. Den får ni se senare.


Vi har bara möblerat i köket och i ett rum där vi sover så i vardagsrummet
har vi våra två solstolar som TV-soffa. Föresten behövs ingen soffa ännu
då telefonen med Bredband och Digital-TV inte blir installerat förrän tidigast
11 augusti. Det gör inget för vi har ju massa annat att göra på kvällarna!!!



Vi saknar er i Grästorp men är JÄTTEGLADA över att vara hemma igen!


Nu är vi inflyttade!


Elias och Morriz städar ut oss från Farmor och Faffar - TACK för att vi fått
bo hos er så länge!!!

Innan vi flyttade upp bodde vi i Kövra några veckor och hade sommarlov. Vi var på diverse utflykter och däribland upp till Fäviken Game Fair som är Europas största Jakt, hund och fiskemässa. Här fick Elias åka 4-hjuling, skjuta med luftgevär, prova olika aktiviteter och smaka på olika läckerheter i matväg. 


Elias och Micke har fiskat några kvällar och det var Elias som fångade största fisken. Morriz har levt som en kung med nykokt fisk varje dag. 




Micke och Elias står på bryggan nere vid Storsjön. Fantastiskt fint ställe!!

Elias matar fölet med maskrosblad. Vilken fin häst och vad den är duktig.
Kalle har verkligen ett gott handlag med hästar.

Elias kusin Isac fyllde år och vi var till Sikås och firade honom. Han fick en 4-hjuling och det var en superglad kille som åkte varv på varv runt huset. Han var jättesnäll å lät Elias köra några varv också så nu tjatar Elias om presenter.....




Så är vi inflyttade i vårt hus, och det hade inte gått så smidigt om inte mina syrror Birre och Inger var med oss hela lördan och bar lådor, packade upp lådor, bar fler lådor och packade upp i skåpen. Lite svårt att hitta alla grejjer men det ordnar sig.....TACK för att ni alltid ställer upp och hjälper till!!

Vi har verkligen fått känna på hur det är att äga hus - Flytten gick bra men värmepannan hade strejkat när vi kom i fredags så nu är vi utan värme och varmvatten. Det blir till att köpa en ny panna och det kostar ju inte som en tablettask precis...... Som om inte det var nog så upptäkte vi att duschblandaren satt upp och nervänd och det pga att rörmokaren satt rören åt fel håll!!!! Ja, nu får den som byter värmepanna fixa ledningarna också för det går ju inte att ha det på detta viset.

Vi har iallafall en fantastisk utsikt och en vacker trädgård. Elias och jag har rensat ogräs några kvällar och vi är riktigt nöjda med resultatet så här långt. Det är mycket kvar men vi ser skillnad.


Vy från ett av vardagsrumsfönstren. Sjön Alsen med massor av öring i.

Blommor utanför vår veranda.
           




Det var till att leka bonde ett tag då det blev några hölass efter gräsklippningen.


Nu börjar det likna en trädgård och det är superkul att jobba med nåt eget.

Snart är hösten här och allt vissnar men det är kul att veta vad som kommer
upp nästa vår. Ska plantera lite lökar å sånt senare.

RSS 2.0